E319 może zmniejszać skuteczność szczepionki na grypę

8 kwietnia 2019, 11:36

Tert-butylohydrochinon (TBHQ), konserwant oznaczany symbolem E319, który jest stosowany m.in. przez przemysły spożywczy i kosmetyczny, zmienia reakcję układu odpornościowego i może w ten sposób zmniejszać skuteczność szczepionek przeciw grypie.



Zachodnia dieta – jak choroba Crohna – uszkadza komórki chroniące jelita przed patogenami

25 maja 2021, 08:59

Charakterystycznymi cechami diety zachodniej są wysoka konsumpcja tłuszczu i cukru. Autorzy nowych badań opublikowanych na łamach Cell Host & Microbe odkryli podstawy wpływu takiej diety na stan zapalny jelit. To z kolei daje nam nowe spojrzenie na związek otyłości z zapaleniem jelit oraz pozwala na identyfikację potencjalnych celów terapeutycznych nieswoistego zapalenia jelit.


Otyli astmatycy

16 lipca 2006, 14:37

Wytwarzane przez komórki tłuszczowe drażniące płuca białka mogą stanowić brakujące ogniwo między otyłością a astmą — donoszą australijscy naukowcy. Otyłość trzykrotnie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na astmę. Kiedy otyłe osoby chudną, ich dolegliwości astmatyczne zmniejszają się — tłumaczy szef zespołu badawczego, dr Michael Rolph z Garvan Institute of Medical Research w Sydney.


Aspiryna własnym sumptem

24 grudnia 2008, 12:23

Ludzki organizm potrafi wytwarzać własny kwas salicylowy (ang. salicylic acid, SA). Jest to surowiec wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny do produkcji aspiryny. Zespół Gwendoline Baxter z British National Health Service (NHS) uważa, że to pierwsza substancja, reprezentująca nowo odkrytą grupę bioregulatorów (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Więcej tłuszczu, gorsza pamięć

15 lipca 2010, 10:33

Im więcej waży starsza kobieta, tym gorzej funkcjonuje jej pamięć. Efekt jest silniej zaznaczony u pań, w przypadku których tkanka tłuszczowa odłożyła się na biodrach, a nie w okolicach talii. Zapominanie zdarza się więc częściej tzw. gruszkom niż jabłkom.


Antyzawałowy pomidor

7 listopada 2012, 07:40

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyhodowali pomidory wytwarzające mały peptyd 6F, który naśladuje wpływ dobrego cholesterolu HDL.


Bakteria pożera guzy

14 sierpnia 2014, 05:28

Badacze z Johns Hopkins Kimmel Cancer Center donoszą, że zmodyfikowane bakterie Clostridium novyi (C. novyi-NT) skutecznie zwalczają guzy nowotworowe u szczurów, psów i ludzi. C. novyi to bakteria glebowa, która dobrze rozprzestrzenia się w środowisku ubogim w tlen


Choroby alergiczne zwiększają u dzieci ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

8 grudnia 2015, 13:21

Dzieci z chorobami alergicznymi, zwłaszcza astmą i katarem siennym, ok. 2-krotnie częściej mają nadciśnienie i wysoki cholesterol, co sprawia, że są bardziej zagrożone chorobami serca.


U mężczyzn siwizna łączy się z podwyższonym ryzykiem chorób serca

10 kwietnia 2017, 11:33

Siwe włosy wiążą się u mężczyzn z podwyższonym ryzykiem choroby serca.


Dziecięca pieluszka - cenne źródło probiotyków

23 sierpnia 2018, 10:57

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że obecnie probiotyki występują w wielu produktach. Ostatnio zespół z Wake Forest Baptist Medical Center zidentyfikował jednak "dość nietypowe" ich źródło: zużyte pieluszki.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy